Als je van eten en/of koken houdt en fotograferen ook nog eens je interesse heeft dan is foodfotografie misschien interessant voor je. Al je passies komen dan samen, net zoals dat bij mij gebeurde. In dit artikel een aantal stappen waarmee je zelf ook aan de slag kunt met foodfotografie.

Foodfotografie is ontstaan als sidestep van de reclamefotografie. In den beginne was foodfotografie grof, plat van verlichting en verstoken van enige artistieke waarde. Begin jaren 70 veranderde dat.

Met name toen kleurendruk een sneller en betaalbaarder proces werd, kwam er vraag naar kleurenfoto's voor kookboeken en tijdschriften. Fotografen gingen meer aandacht besteden aan verlichting en compositie, en foodstylisten ontwikkelden zich tot ware kunstenaars.

Vandaag de dag is foodfotografie enorm populair. Denk maar aan de vele culinaire tijdschriften en kookboeken die er te koop zijn. Daarnaast zijn er enorm veel mensen die online over eten schrijven, de zogenaamde foodbloggers.

Eten en voedsel genieten enorm veel aandacht. Er wordt dan ook veel geschreven over ingrediënten, recepten en restaurants. Geen enkel recept of culinaire recensie is aantrekkelijk zonder foodfoto. Het genre is daarom zo enorm populair geworden.

 

 

Wil je thuis aan de slag? Ik heb wat simpele tips opgesteld waarmee je thuis zonder al te veel ervaring een prima foodfoto kunt maken gewoon met daglicht, dus zonder kostbare studio verlichting. Deze tips kunnen tevens prima dienen als handvat om mee verder te experimenteren.

1. Onderwerp
Allereerst kies je een onderwerp om te fotograferen. Maak het jezelf niet te lastig, neem iets eenvoudigs als bijvoorbeeld appeltaart.

2. Licht
Wat enorm belangrijk is is dat je het licht van links of rechtsachter laat komen. Een raam op het noorden op een licht bewolkte dag geeft het beste resultaat. Heb je toevallig alleen een raam op het zuiden en is het ook nog eens een stralende dag, dan kun je je raam bekleden met overtrekpapier. Het directe zonlicht is namelijk te hard. Met kalkpapier maak je het licht zachter.

3. Ondergrond
Neem vervolgens een tafel (circa 1 meter breed) waarop je je onderwerp kunt fotograferen. Leg hier op een 'gezellig' tafelkleed of bijvoorbeeld wat steigerhouten planken zodat je een mooie ondergrond hebt.

 4. Opname
Leg de appeltaart op een bordje en zet dit zodanig op de tafel dat het licht mooi op de taart valt. Als de schaduwpartijen te donker zijn kun je ze oplichten met een reflectiescherm. Een simpel stukje wit piepschuim geeft al enorm goede resultaten!

Zet de camera met bijvoorbeeld een 100mm objectief onder een hoek van ongeveer 30 graden met de tafel op één meter afstand en begin met diafragma f/11. Compenseer het tegenlicht van het raam door 1 à 2 stops te overbelichten, afhankelijk van de hoeveelheid licht. Stel scherp op het voorste stukje van de taart. 

Et voila!

Taart, Culishots Foodfotografie

Je hebt je eerste foodfoto gemaakt!

Bovenstaande leidraad is uiteraard een begin. Speel hier vooral mee! Probeer hogere of lagere standpunten, probeer verschillende diafragma's en wees vooral niet bang om functionele onscherpte toe te passen in je beeld.

Wil je je verder verdiepen in foodfotografie?

Bestel dan mijn boek over foodfotografie! (klik)